Over de makers

Meglen Anžik Trpkov

Ik ben al vier jaar bezig met het ontwikkelen van dit verhaal. Na serieus geconfronteerd te zijn met al het verdriet in mijn leven en vast te zitten in de modder, moest ik iets doen. Dus begon ik te schrijven. Uiteindelijk begon al het verdriet waarover ik geschreven had, een samenhangend verhaal te worden. Ik slaagde erin al mijn pijn in een script te verpakken. In mijn laatste jaren op school heb ik een poëtische stijl van filmmaken ontwikkeld, en nu heb ik ook dit samenhangende verhaal. Mijn doel met deze film is om deze twee te combineren en iets te creëren waar iedereen zich in kan vinden.

Als ik schrijf herbeleef ik dingen, beelden cirkelen in mijn hoofd. Beelden die ik wil delen. Dus nu we een geweldige crew en cast hebben verzameld en met jullie steun, kunnen we deze beelden eindelijk realiseren. Beelden van pijn, verdriet en verlossing. Niet voor de personages perse, maar hopelijk voor iedereen die een interactie aan zal gaan met de film!

Met “Noorderster” wil ik een klein pad creëren waarmee we in elkaar kunnen reizen. Door elkaars eenzame pijn te delen en die te erkennen zal het niet meer zo eenzaam voelen. Maar juist iets dat we delen. Dit is mijn visie

Merel van Kuijen

Laat ik me even voorstellen: ik ben Merel, ik zit in mijn derde jaar van Audiovisuele Media en naast het volgen van mijn minor produceer ik de film Noorderster. Toen ik begon aan de opleiding fluisterde een regisseur mij in ‘Merel ik vind jou echt zo’n documentairemaker.’ Met de nadruk op ‘zo’n’ en koppig als ik ben zei ik natuurlijk meteen ‘nee, nee dat ben ik niet.’

Drie jaar later weet ik wel beter: een maatschappelijk thema uitdiepen met behulp van onderzoek en heel veel menselijk contact is mijn manier van verwerken geworden. Noorderster is dan wel geen documentaire maar het omvat alles waar ik binnen film en het filmproces voor sta. Als maker wil ik mensen aanmoedigen om te bewegen, of ze nou op uiteindelijk op dezelfde plek weer terugkomen of heel ergens anders eindigen.

Hoe gek het misschien ook klinkt vind ik het een eer om ‘het kind’ van iemand anders te mogen ‘dragen.’

Randy Wind

Ik ben Randy Wind en ik doe de cinematografie voor de film Noorderster!

Mijn motivatie om deze film te gaan maken is dat Meglen al een tijd bezig is geweest met schrijven en ik het gewoon eindelijk in realiteit wil gaan zien. Ik ben blij dat we er nu aan begonnen zijn!

Mijn visie is vrijwel hetzelfde als die van Meglen. Er wordt te weinig gesproken over rouw en het rouwproces. Ik heb het zelf ook meegemaakt met mijn vader en dit verhaal spreekt me heel erg aan; de manier waarop iemand rouw ervaart en hoe de rouw verwerkt wordt. Ik wil dat met gevoelig camerawerk tot leven brengen.